Обліковуємо операції з харчування учнів у шкільній їдальні та буфеті

Облік
1 квітня 2024 року
|
1 хвилину Читати

З листа до редакції: «Щоб організувати харчування учнів і вчителів, школа не укладала договору зі сторонньою організацією. Натомість вона має свою їдальню з кухнею та буфет. Як облікувати операції, по­в’я­за­ні з харчуванням у буфеті та їдальні?»

user icon
Фаїна Іскрижицька
експерт з бухгалтерського обліку, Житомир

Територіальна громада (ТГ) як зас­нов­ник, керівництво школи й орган управління освітою ТГ зо­бо­в’я­зані забезпечити комфортні умови для нав­чання учнів та праці вчителів. Це стосується й організації гарячого харчування у шкільній їдальні та/або буфеті. На сьогодні школи мають свої бухгалтерські служби. Вони ведуть бухгалтерський облік активів, доходів, витрат і господарських операцій, по­в’я­за­них із діяльністю шкільної їдальні та/або шкільного буфету. Як облікувати ці операції,— у консультації.

Що врахувати

Те, як облікувати активи, доходи, витрати й господарські операції, по­в’я­за­ні з діяльністю шкільної їдальні та/або шкільного буфету, залежить від способу, за яким організували харчування учнів, які підлягають й не підлягають безоплатному гарячому харчуванню за рахунок коштів місцевих бюджетів. Тож насамперед поговоримо про те, як ТГ та керівництво школи вирішують, як організувати гаряче харчування у шкільній їдальні та⁄або буфеті, а також як фінансують цей процес.

Законодавч...

  • Open ChapterЗміст
  • Open All VersionsВерсії публікації