Як обліковувати й списувати посуд

Облік
17 вересня 2025 року
|
1 хвилину Читати

Розповімо, який посуд має бути в їдальнях дитсадків та шкіл. На прикладах із готовими бухпроведеннями покажемо, як цей посуд обліковувати та списувати

user icon
Анна Ляшенко
експерт з бюджетного обліку Експертус Головбух, Київ

Розглянемо ключові вимоги до облаштування харчоблока й покажемо на прикладі, як оприбуткувати нове кухонне обладнання та устаткування. Порядок списання залежить від того, як визначите їхній статус — запаси чи малоцінні необоротні матеріальні активи.

Ознайомтеся з вимогами

Посуд — це господарські предмети та інвентар із різних матеріалів: металу, скла, кераміки, пластмаси тощо. Його використовують, щоб готувати, зберігати, подавати й споживати їжу.

Столовий посуд буває фаянсовий, порцеляновий або з нержавіючої сталі.

Казани й каструлі на харчоблоці, а також відра, каструлі та ополоники в групах і їдальнях мають бути з матеріалів, дозволених для контакту з продуктами харчування (позитивний висновок держсанепідемекспертизи). Усі вони мають бути виміряні та промарковані (п. 1.26 гл. 1 Інструкції № 298).

Користуватися емальованим і алюмінієвим посудом закладам освіти не радять. А застосовувати пластмасовий багаторазовий, пощерблений та емальований із пошкодженою емаллю взагалі заборонено.

Класифі...

  • Open ChapterЗміст
  • Open All VersionsВерсії публікації